Randevu Talep Formu
Aile Oturma İzni
Türkiye Cumhuriyeti’ne gelerek oturma izin belgesi alan yabancı uyruklu vatandaşların ,birinci dereceden yakınları da aynı şekilde oturma izni belgesi alabilirler.
Aile Oturma belgesi kimler için düzenlenebilir?
- Yabancı uyruklu eş’e.
- Eşinin ya da kendinin erişkin olmayan yabancı uyruklu çocuğuna.
- Eşinin ya da kendinin bağımlı çocuğuna.
*Öğrenci oturma izin belgesi,öğrencinin hiç bir yakınına oturma izin belgesi hakkı vermez.
Aile oturma izini için başvuru talebinde bulunan yabancı uyruklu vatandaşın birden fazla eşi olması durumunda,eşlerden ancak birine oturma izni başvurusunda bulunabilir.
Aile oturma izin belgesi ile, öğrenci oturma izni belgesi olmadan yabancı uyruklu çocuk ancak ilk ve orta öğretim kurumlarında on sekiz yaşına kadar eğitim alabilmektedir.
Aile oturma izini olan yabancı uyruklu vatandaşlar hangi durumlarda kısa dönem oturma izini için başvuruda bulunabilirler ?
- Türk vatandaşı ile evli yabancı uyruklu birinin boşanma sürecinde ve en az üç yıl aile oturma izni ile türkiyede kalması şartıyla.(Aile içi şiddet sebebiyle mağduriyetini mahkeme kararı ile kanıtladıysa üç yıl aile oturma izni ile Türkiye’de kalmış olma zorunluluğu aranmaz).
- Destekleyicinin vefatı durumunda ona bağlı,aile oturma izni bulunan yabancı uyruklu vatandaşlar.
- En az üç yıl aile oturma izni ile ülkemizde kalmış, on sekiz yaşını doldurmuş yabancı uyruklu vatandaşlar.
Aile oturma izni için aranan koşullar nelerdir ?
- Destekleyicinin aile bireylerinin hepsini kapsayan geçerli sağlık sigortası,aile bireylerinin her biri için Türkiye Cumhuriyeti Anayasısyla belirlenmiş asgari ücretin en az üçte biri kadar gelir miktarı,beş yıl içerisinde aile düzenine karşı bir suç işlemediğini belirten adli sicil kaydı ve en az bir yıl Türkiye Cumhuriyetinde yaşayıp adres kayıt sisteminde kaydının bulunması.
- Aile oturma izni için başvuran yabancı uyruklu vatandaşların Türkiye Cumhuriyetinde kalış amaçlarını açıklayan belgelerin beyan edilmesi ,başvuruda bulunan destekleyici ile birlikte yaşama niyetini ya da yaşadığını ispatlaması ve eşlerin yasal yaş sınırını doldurması (on sekiz yaş ve üzeri) gereklidir.
Aile oturma izin başvuruları neden onaylanmaz ?
- Başvuru sırasında istenen koşulların oluşturulmaması ve ya ortadan kalkması durumunda.
- Verilen izinin verilme amacı dışında kullanılması durumunda.
- Hakkında sınır dışı ya da ülkeye giriş yasağının bulunması durumunda.